Sommar-och vinterdäck Husbil

Sommar-och vinterdäck husbil

Är du osäker på vilka däck du ska ha till husbilen?

Vinterdäck Husbil
När det är eller befaras bli vinterväglag behöver vi i Sverige använda vinterdäck eller dubbdäck. Här får du veta vad som gäller för vinterdäck och dubbdäck för personbilar och husbilar.

Det ställs stora krav på däcken till din husbil. Kontaktytan mot vägbanan är, per däck, inte större än din handflata och det är denna yta som ska kunna överföra alla krafter till vägbanan och däcksidan är dessutom en del av fjädringen.

Sommar-och vinterdäck husbil

Vinterdäck 1 december–31 mars
Ditt husbil ska ha vinterdäck från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. De ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och vara märkta med M och S. Det finns olika sätt att ange M och S, exempelvis:

M+S
M.S
M-S
M&S
Mud and Snow

Mönsterdjupet för däck ska vara minst 3 millimeter.

Definitionen av vinterväglag
Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig. Däck till din husbil finns hos Dackonline Största utbud av däck för alla årstider och alla husbil, sommardäck, vinterdäck och helårsdäck.

Många underskattar vikten av vilka däck som väljs och tittar vid köp ofta mest på priset men det kan få negativa effekter vad gäller både komfort och säkerhet. Det är inte nödvändigtvis så att det dyraste däcket är bäst.

Dubbdäck 1 oktober–15 april
Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Om personbilar och husbilar har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta gäller även om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.