Trängselskatt – vägtullar och avgifter i sverige

Vägtullar och avgifter i sverige

Trängselskatt i sverige

I Sverige används idag med trängselskatt i Stockholm och Göteborg. Trängselskatten syftar till att minska trängseln, förbättra miljön och bidra till att finansiera infrastruktursatsningar.

Trängselskatt är i Sverige en särskild skatt för att färdas på en viss väg, förbi en betalstation, vid en viss tidpunkt. Trängselskattens avsikt är att minska trängseln i hårt trafikbelastade områden genom att ge en högre kostnad för resan och därmed få en del att avstå från resor, resa vid andra tidpunkter, resa flera i varje fordon eller välja andra transportslag, som cykel eller kollektivtrafik.

Trängselskatt Stockholm
Den 1 januari 2016 ändrades trängselskatten i Stockholm. Den ändras för att staden växer, trängseln ökar och vi behöver förbättra framkomligheten. Följande ändringar genomförs:

Trängselskatten höjdes i innerstaden
Trängselskatt infördes på Essingeleden
Maxbeloppet höjdes
Förändringar från den 1 januari 2016 i korthet
Den som kör Essingeleden E4 och passerar Fredhäll och Kristineberg får betala en (1) ny passage på Essingeleden. Detsamma gäller om man kör på eller av Essingeleden vid Tranebergsbron. I övrigt är det ingen skillnad. De betalstationer för in- och utfart till innerstaden på västra och södra sidan är desamma som tidigare, men med högre belopp.  Trängselskattentrangselskatt Göteborg

Trängselskatt Göteborg

Från och med 1 januari 2015 tas trängselskatt ut för  såväl svensk-som utlandsregistrerade fordon som passerar en betalstation i Göteborg måndag till fredag mellan 06.00 och 18.29.

Skatt tas inte ut lördagar, helgdagar, dag före helgdag eller under juli månad. Vissa fordon är undantagna från trängselskatt.

Under de tider som trängselskatt tas ut registreras fordonen automatiskt vid så kallade betalstationer. Varje passage in till eller ut ur de centrala delarna av Göteborg kostar 9, 16 eller 22 kronor, beroende på tidpunkt. Det maximala beloppet per dag och fordon är 60 kronor.

Betala med autogiro

Med autogiro dras trängselskatten automatiskt från det konto du anger. Tjänsten vänder sig både till privatpersoner och företag. Anmäl autogiro

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.