Husbil däcktryck

Husbil däcktryck

Husbil däcktryck – Husbil kräver högre däcktryck

Husbil däcktryck

Rätt lufttryck påverkar många saker. Rätt däcktryck minskar både bränsleförbrukningen och däckslitaget. För lågt däcktryck försämrar bilens köregenskaper, ökar bromssträckan och försämrar sidogreppet.

Däcken på lätta lastbilar och husbilar ska ha nästan dubbelt så hög däcktryck än personbilsdäck. Tunga laster kräver högre däcktryck och därför ska de så kallade C-däck för dessa fordon ha ett däcktryck på 4-4,5 bar (400 kPa-450 kPa).

− Däcktrycket påverkar även däckslitaget och därmed däckens livslängd. Om däcktrycket är en femtedel lägre än det rekommenderade så minskar däckens livslängd med en femtedel. Är trycket 30 procent för lågt halveras däckens livslängd, vilket även det ökar kostnaderna avsevärt.

En undersökning som tyska motororganisationen ADAC har gjort visar att ett framdäck med 1 bar (100 kPa) för lågt däcktryck förlänger bromssträckan upp till tio meter på våt väg. Har alla fyra däck lika lågt däcktryck är sidogreppet hälften så bra än normalt.

Ett däck är inte helt lufttätt utan släpper ut lite luft med tiden. Därför är det viktigt att kolla däcktrycket regelbundet, helst var tredje vecka.

− Däckets rullmotstånd ökar när lufttrycket är för lågt, vilket ökar bränsleförbrukningen. Det märker man i plånboken, medan luften i däcken kostar ingenting, poängterar Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Däck med rätt lufttryck minskar rullmotståndet upp till tio procent. Det innebär en bränslebesparing på över en halv liter på tio mil. Åker du långt lönar det sig definitivt att kolla däcktrycket före resan.

Rätt däcktryck är även en viktig säkerhetsfaktor, en billig livförsäkring. Vid en hastig undanmanöver eller inbromsning, om till exempel en älg eller rådjur springer över vägen, reagerar däck med för lågt lufttryck trögare.

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.