Husbil – Vinterdäck farliga på sommaren

Husbil – Vinterdäck farliga på sommaren

Husbil – Vinterdäck farliga på sommaren. Undersökningar visar att dubbfria vinterdäck ger en längre bromssträcka på flera meter och den farliga vattenplaningen börjar upp till 15 km/h tidigare än med bra sommardäck.

Husbil - Vinterdäck farliga på sommaren

Husbil – Vinterdäck farliga på sommaren

Samtliga faktorer som rör körsäkerheten varnar för att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren. Risken för vattenplaning ökar väsentligt, de har dåligt våtgrepp, reagerar segt på styrningen och deras stabilitet är betydligt sämre än på sommardäck.

Att dubbfria vinterdäck inte klarar av sommarförhållanden har många biltidningar kommit fram till i sina sommardäcktester. Även väg- och trafikforskningsinstitutet, VTI kom fram till samma resultat i ett test. Den visar att på våt asfalt var bromssträckan 20 procent längre för vinterdäck och även på torr asfalt 15 procent längre. I undanmanöver gick bilen med sommardäck att styra upp till 83 km/h, medan vinterdäcken klarade endast 72 km/h. Testerna gjordes i en temperatur kring +15 och VTI tror att skillnaderna troligen blir större ju varmare det är.

Var femte anser att det är ok med vinterdäck på sommaren

Sommardäcksenkäten* som Nokian Tyres gjorde tidigare i vår visar att 69 procent av de svenska bilägarna anser att det inte är säkert att köra med vinterdäck på sommaren. Cirka var femte bilägare, 18 procent, anser att det går att köra säkert med vinterdäck även på sommaren.

− Den som kör med dubbfria vinterdäck på sommaren är en trafikfara både för sig själv och andra trafikanter. Gummiblandningen speciellt på nordiska dubbfria vinterdäck är mjukare än på sommardäck och dessutom har de en annan typ av mönsterdesign som är utvecklad för vinterförhållanden. Därför har de dåliga köregenskaper på våt väg. Dessutom är de ostabila, vilket kommer tydligt fram i en snabb undanmanöver. Dubbfria vinterdäck slits även snabbare än sommardäck, varnar Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Uselt på sommaren

Olycksrisken ökar avsevärt vid körning med dubbfria vinterdäck på sommaren. På sommaren görs ofta långa semesterresor med bilen och hela familjen är med. Bra däck spelar då en avgörande roll för att resan ska kunna ske säkert. Sommardäck av hög kvalitet garanterar att semesterresan kan ske utan bekymmer och komfortabelt, säger Ostrovskis.

Även biltidningar har jämfört dubbfria vinterdäck med sommardäck i deras tester. Auto, Motor & Sport (juni/2016) skriver följande:

”Nordiska vinterdäck har uselt våtgrepp sommartid, de är sladdbeneägna och styr dåligt. Kort sagt: de är farliga att köra med”, skriver Auto, Motor & Sport.

I Auto, Motor & sports test hade bilen med dubbfria vinterdäck 14,8 meter längre bromssträcka än bilen med sommardäck.

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.