Rengöring av vattentank, dricksvatten i Husbil

Rengör ditt dricksvatten i Husbil

Dricksvatten i Husbil

Vi i Sverige är vana vid att vårt kranvatten håller hög kvalitet. Det är renat, det är klorerat och minst lika bra som vatten på flaska. I handeln hittar du det kanske vanligaste rengörings- och desinfektionsmedlet AquaStar, BioTab. Rengöring av vattentank: Där finns det som behövs för tankrengöring och som också ska ta bort den så kallade biofilmen från tankens insida.


Desinfektionen med Klor
Rengöring av vattentank. Att rengöra din dricksvattentank är viktigt om du ska ut och semestra med husbilen. Processen är inte svår att utföra men se till att inte vänta till sista minuten då förberedelserna är något tidskrävande.
Desinfektionen sker sedan enklast med klor. Enkelt och billigt är faktiskt vanligt Klorin. 1/4 dl Klorin blandas med 10 liter vatten. Fyll tanken med detta, låt stå minst en timme (upp till ett dygn om vattnet smakat illa tidigare), töm ut och skölj sedan noga med rent vatten flera gånger. För att få bättre effekt av Klorinet så späder du det som ovan och tillsätter sedan 1/2 dl natriumbikarbonat per 10 liter lösning.

Kalk orsakas ofta av mineralinnehållet i hårt vatten. Den bästa tiden att rengöra kalkavlagringar från ditt husbil vattentanken är när du inte kommer att använda husbilen i minst två dagar.

Annons:

Tar bort kalkavlagringar från en vattentank – Töm husbilen vattentanken genom att ansluta en trädgårdsslang till botten ventilen och låta vattnet rinna ut ur husbilen.
– Spola med rent vatten för att avlägsna lösa kalkavlagringar från botten av tanken. Anslut en trädgårdsslang till fylla ventil på tanken, och slå på vatten för att spola ut systemet och lämnar den andra slangen utanför husbilen för att avleda avrinning till marken.
– Stäng ventilerna på tanken, och lägga till 6 liter vit ättika för att en 40-liters tank eller 10 gallon för större tankar. – Fylla resten av tanken med färskt vatten och sedan stänga ventilerna.
– Låt syran i vinäger lossa och lös upp kalkavlagringar inuti tanken för minst 48 timmar.
– Töm tanken helt och sedan återansluta trädgårdsslangen och spola noggrant för att avlägsna den lossnat och upplöst kalk samt eventuella resterande vinäger smak och lukt.
– Fyll tanken med färskt dricksvatten och tillsätt mineral mjukgörande tabletter baserat på tanken kapacitet och vattnets hårdhet i ditt område.


Slangar
Slangar och sådant är ju svårt att göra rent i mekaniskt och man brukar rekommendera byte av dessa varannat-var tredje år

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.