Gas eller diesel uppvärmning till husbil?

Gas eller diesel uppvärmning till husbil?

Husbil: Utrustning och Användning

Som husbilsägare vet du säkert hur viktig uppvärmningen av ditt fordon är. Men alla är inte lika bekanta med fördelarna och nackdelarna med olika drivmedel för värmaren. Idag kollar vi på och jämför gas- och dieseldriven uppvärmning.
Gas eller diesel uppvärmning till din husbil
Många av er husbilsägare är säkert bekanta med Truma och deras Combivärmare som både finns som diesel- och gasdrivna. Däremot hade många nog blivit förvånade över att enbart 5% av de värmare som säljs drivs av diesel, resten är av gasvarianten. Man frågar sig om denna överväldigande skillnad i antal användare är befogad, om gasolen är så mycket överlägsnare som siffrorna antyder? Båda typerna bränsle har ju uppenbart fullgod kapacitet att hålla din husbil på den temperatur du önskar. Det är istället effekterna av uppvärmningen som skiljer de båda typerna åt och det finns saker som talar för och emot både gas och diesel.

Gasol jämfört med diesel

  • Gasol mer energieffektiv – Uppvärmning med gasol är betydligt effektivare än diesel ur strömsynpunkt. Den matarpump som förser dieseln till din värmare har väldigt hög strömförbrukning, närapå dubbel av vad standarden för gasol ligger på (1,8 amp för diesel mot 1,1 amp för gasol vid vanliga förhållanden).
  • Gasolen är betydligt renare – Som bekant är både diesel och gasol fossila bränsen som vid förbränning påverkar miljön. Gasol är dock den minst skadliga av de två, med markant renare avgaser.
  • Gasolvärmaren är inte lika högljudd – Väljer du en gasolvärmare får du generellt sett en väldigt tyst drift medans dieselvärmarna tenderar att vara ljudligare, speciellt i början.
  • Mer plats: Gas flaskornas storlek kan reduceras kraftigt då dessa inte längre försörjer fordonets värmesystem med energi. därmed sparar man plats. Diesel värmaren kan även monteras utanför fordonet för att på så sätt skapa ytterligare mer plats innuti.
  •  Mindre vikt: Under vinter åtgår närmare 80% av gasen till endast uppvärmning av husbil. Genom att använda en diesel driven värmekälla kan man reducera gasvikten till en liten 5kg flaska och på så sätt få plats med upp till 35kg mer last
  • Dieseltanken är mycket större – En dieseltank på runt 100-120 liter kan värma din husbil en lång period innan man behöver fylla på. Kör du den vanliga metoden med ett par P11-flaskor gasol behöver du tvärtemot fylla på varje vecka när du använder husbilen. Blir det kyligare eller starkare vindar kan denna tiden också bli signifikant kortare.
  • Diesel är lättare att få tag på och priset är jämnare  – Det kan vara knepigare att få fatt i gasol till din värmare till skillnad från diesel, särskilt i utlandet med språkskillnader. Dessutom kan prislappen på en vanlig P11-flaska variera mellan allt från 300:- till 650:-, medans dieselpriset är mer statiskt. Skaffar du en LPG-tank kan du dock göra de båda bränslena likvärdiga vad gäller denna punkten.

http://www.truma.com

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.