Självreparerande däck till husbil

Michelin lanserar självreparerande husbil däck.

Med Michelins nya Selfseal teknologi reparerar däckets gummiblandning själv eventuella punkteringar och täpper till hål som uppstår vid punktering.

Under 2015 blir Volkswagen först ut med originalmonterade Michelin Selfseal-däck.

Självreparerande däck till husbil

Självreparerande däck till husbil

En punktering är sällan en rolig upplevelse, framförallt inte om man måste byta däcket längs med en starkt trafikerad motorväg. Föreställ dig då ett däck som lagar sig själv, så att du helt obehindrat kan köra vidare. Det är visionen bakom Michelins ”självreparerande” däck som kommer att originalmonteras på Volkswagen-bilar redan nästa år. Däcket består av en unik gummiblandning som genast täpper till punkteringshål.

– Många bilister oroar sig för punkteringar, inte minst eftersom en punktering ofta är synonymt med ett däckbyte på en riskfylld vägkant längs med vägen. Med våra nya självreparerande däck ser vi till att bilister har en sak mindre att oroa sig för när de kör, säger Arne Sköldén, Produktexpert på Michelin i Norden.

I Europa råkar bilister ut för punktering i snitt en gång per 75 000 km. Motsvarande siffra i vissa sydasiatiska länder är en gång på 3 000 km. Med tanke på det starkt ökande antalet bilar i Kina och andra länder i Asien, finns stor potential för Selfseal-teknologin även i denna del av världen.

Annons:

Flera miljövinster

Det nya Michelin Selfseal-däcket, som presenterades på Michelins globala miljökonferens Challenge Bibendum i Kina, har flera miljöfördelar. Dels reducerar däcket behovet av reservdäck, vilket betyder att färre däck behöver tillverkas. Dels minskar fordonets totalvikt, eftersom det frigörs utrymme i bilen när såväl reservdäck som domkraft blir överflödiga. Resultatet blir ett ca 30 kg lättare fordon, och därmed bränslebesparingar, samt 80 liter frigjord plats.

Nya innovationer på Michelin ska aldrig kompromissa med andra viktiga egenskaper hos Michelin-däck. Michelin Selfseal-däcket levererar därför samma höga kvalitet avseende säkerhet, livslängd och bränsleeffektivitet, som övriga Michelin-däck. Därmed är Michelin Selfseal ett starkt exempel på Michelins Total Performance-strategi.

Michelin Selfseal lanseras på den europeiska marknaden under 2015 i samarbete med Volkswagen. De nya däcken kräver inga justeringar av fordonstillverkare och kommer att vara tillgängligt på ett stort antal bilmodeller under de kommande åren. Däcket kommer att vara tillgängligt för både personbilar och varubilar.

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.