Köra i Kroatien – Trafikregler i Kroatien

Trafikregler i Kroatien – Husbil i Kroatien

Husbil semester Kroatien

Hyra Husbil Kroatien – Husbilsuthyrning Kroatien

Flyg är det snabbaste sättet att ta sig till Kroatien, det finns direktlinjer från Stockholm och Göteborg till bland annat Pula, Split och Dubrovnik. Att resa och campa i Kroatien är lätt. Om du har tänkt att köra husbil i Kroatien finns det ett par saker som man bör tänka på och känna till innan resan. Husbil-semester-Kroatien 1

Här hittar du allmänna trafikregler som gäller i Kroatien vilka vi inhämtat efter bästa vetande varpå eventuella skillnader kan förekomma som inte är uppdaterade här. Vi hoppas dock att du som ska hyra hus i Kroatien finner informationen värdefull.

Annons:

Förarbevis
Vid ankomst till Kroatien behöver man sitt körkort, registreringsbevis och ett försäkringsintyg för fordonet.

Viktigt att veta i Kroatien:
•Halvljus ska vara på även under dagtid.
•Mobiltelefon ska inte användas under körning!
•Högsta tillåtna alkoholmängd i blodet är: 0,0 Promille.
•Lag på att säkerhetsbälte ska användas.

Motorvägar i Kroatien
Kroatien har ett väl utbyggt motorvägsnät som når ut till alla delar av det halvmåneformade landet. Kroatien har sedan Jugoslaviens upplösning byggt motorvägar i mycket hög takt. Motorvägarna i Kroatien är stora, många och flerfiliga samt breda och har som extra lök på laxen bidragit till att eliminera de trafikstockningar som tidigare var mer av regel än undantag i landet. Men smakar det så kostar det givetvis också – motorvägsnätet i Kroatien är avgiftsbelagt så räkna med att du tvingas till att betala vägtullar när du färdas i autocamper och bil där. Ringleden runt Zagreb samt infarter m.m. i närheten av staden är avgiftsfria. Även förbifarten vid Rijeka vid kusten är avgiftsbefriad. De flesta motorvägarna utgår från huvudstaden Zagreb. Zagreb har motorvägsförbindelse med huvudstäderna i flera av grannländerna. Dessa är Ljubljana i Slovenien, Wien i Österrike, Budapest i Ungern och Belgrad i Serbien. Husbil semester Kroatien 5

Böter
Polisen i Kroatien både utdömer och inkasserar böter på plats. Betalas böterna inte direkt tas passet i pant. Vid rattfylleri eller andra grova förseelser dras körkortet in tillfälligt under 8 dagar.

Vägavgifter
Avgiftsbelagda motorvägar och motortrafikleder. Betala kontant eller med kort i betalstationer längs vägen. Priser hittar du på följande webbplatser:

Generella hastighetsgränser Kroatien:
• Inom tätbebyggt område – 50 km/h
• På landsvägar 80 km/h
• På genomfartsleder 100 km/h
• På motorvägar – 130 km/h
• Personbilar med husvagn 80 km/h.
• Bussar och bussar med lätt släpvagn 80 km/h.
• Vid regnvåta vägar ska hastigheten sänkas och anpassas till vädret.

Regler för barn i husbil
Barn under 12 år får inte sitta i framsätet. Barn under 2 år är undantagna men måste sitta i en bakåtvänd bilbarnstol. I övrigt samma regler som i Sverige.

Bensinmackar
Generellt öppna dagligen från kl. 7 till 17 eller 18, under sommarsäsongen till 22. Bensinmackarna längs huvudvägarna samt i de större städerna är ofta öppna dygnet runt.

Vägtull
Tullar tas ut på alla motorvägar. Det gäller även vägen mellan Rijeka-Kupjak, i Ickatunneln, Sv Roktunneln och på bron till ön Krk.

Gränskontroll
Trots att Kroatien är medlem i EU görs kontroller av pass och bilhandlingar. Detta kommer fortsätta åtminstone under 2014, men är tänkt att avvecklas efterhand.
Från ett annat EU-land får varor för personligt bruk tas in moms- och tullfritt om moms betalats i inköpslandet.
För varor inköpta utanför EU eller så kallad tax-free får man maximalt införa 200 cigarretter eller 250 g tobak, 1 liter sprit eller 2 liter starkvin (15-22%), 4 liter lättvin och 16 liter öl. Samt andra varor vars värde maximalt uppgår till 300 euro.

Vackra vägar
Småvägarna i det inre av Istrien är trevliga att köra, exempelvis sträckan Pula-Vodnjan-Motovun-Livade-Oprtalj-Groznjan-Momjan.
Kustvägen Rijeka-Zadar-Split-Dubrovnik kallas Jadranska magistrala och bjuder på fina utsikter. Motorvägsbron vid Skradin, 60 km nordväst om Split, är en sevärdhet i sig.

Turistinformation Kroatien
Se www.croatia.hr. Eller ring eller besök Kroatiens välförsedda och serviceinriktade turistbyrå på Jungfrugatan 24 i Stockholm. Tel 08-534 820 80. Där kan du ställa frågor och få broschyrer och kartor.

Sök Husbilar i Kroatien här:

Sök och hitta billig hyrhusbil i Kroatien. Jämför priser och hitta den mest prisvärda dealen på biluthyrning. Boka online i dag!

 

kroatien husbil semester

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.