Vinterförvaring av Husbil – Vinteruppställning

Husbilar och Vinterforvaring

Husbilen behöver rätt vinterförvaring

För att du och din husbil ska klara vintern så bra som möjligt kommer här lite tips. När man njutit av sin husbil under våren, sommaren och hösten är det snart dags för vintern.Vinterförvaring av Husbil - Vinteruppställning

Under vintertid kan man antingen välja att ställa in fordonet för vinterförvaring För att ni inte ska glömma några viktiga detaljer inför denna process har vi skrivit ned några anteckningar.

Speciellt för husbilen – Tips inför vintern

– Rengör husbilen och vaxa den gärna.
– Ta hand om all textil och förvara det i ett torrt och varmt utrymme.
– Låt luckor och dörrar inne i husbilen, stå öppna så bildas ingen kondens
– Lägg i en växel, låt inte handbromsen vara åtdragen då den kan låsa sig.
– Motorbatteriet ska pluspolen lyftas av.
– Töm varmvattenberedare.
– Töm avloppstanken.
– Töm färskvattentanken.
– Töm toalett, kranar, slangsystem och spoltank.
– Strö talk på vindrutetorkarens torkarblad av gummi och lyft upp de från rutan.
– Öppna rutorna något.
– Om husbilen står ute, avlägsna eventuell snö och is som bildas. Stora massor kan skada husbilen.
– Töm INTE motorns kylsystem.

Annons:

Husbilens Batterier/El
Batterierna skall ses över. Kontrollera laddningsstatus och vattennivå. På motorbatteriet ska pluspolen lyftas av eftersom det alltid sker en viss förbrukning om det är anslutet. Vad det gäller bodelsbatteriet skall man slå av huvudströmsbrytaren på elblocket så att all förbrukning stängs av.

I husbilar förekommer det oftast syrabatterier, gel-batterier eller AGM-batterier. Dessa batterier ska laddas påolika sätt och det är mycket viktigt att de laddas på rätt sätt. Därför krävs det olika laddare. I husbilar sitter redan avsedda laddare vilket innebär rätt laddning. Om man tar ut ett batteri ur husbilen gäller följande: man får inte under några som helst omständigheter ladda ett gel-batteri med vanlig batteriladdare. Man bränder då sönder batteriet. Dessutom är dessa batterier väldigt dyra. Ladda inte syrabatterier med en laddare som är avsedd för gel-batterier, då kan laddaren gå sönder. Använd bara helautomatiska laddare, risken finns annars att man bränner sönder batterierna om de överladdas. Ta reda på vilket som gäller innan ni underhållsladdar era batterier vintertid, då får ni batterier som håller längre. Vid felaktig hantering eller laddning upphör garantin att gälla.

Har din husbil en solpanel bör Du tänka på att hålla den ren, särskilt från snö på vintern för att kunna få bästa effekt.Vinterförvaring av Husbil - Vinteruppställning 3

Glykol
Kontrollera fryspunkten på bildelens kylarvätska. Fyll på vid behov med en blandning av 50 % glykol och 50 % vatten. Det är viktigt, att innan man gör det, så skall man kontrollera vilken typ av frysskydd som redan finns i systemet. Man kan inte blanda olika vätskor hur som helst.

Husbil Däck
Pumpa extra mycket luft i däcken när fordonet skall stå uppställt en längre tid för att förhindra att det blir ”plattor” av dem – med dagens moderna däck räcker det. Man behöver alltså inte rulla husbilenn med jämna mellanrum för att däcken skall behålla sin rundning.

Vattensystem i husbilen
– Vattensystemen måste tömmas för att förhindra att ledningar och kopplingar fryser. Detta gäller även om fordonet står i ett uppvärmt utrymme – då strömmen kan gå och lokalen kyls ner.
– Ställ kranarna i öppet mellanläge mellan varmt och kallt, annars kan det frysa sönder.
– Lägg ned duschslangen så att eventuellt vatten i slangen rinner ut.
– Töm färsk- och spillvattentankar.
– Öppna tappkranarna helt.
– Töm toaletten helt och skölj också gärna ur den med något antibakteriellt medel för att förhindra obehagliga lukter som ”biter sig fast”.
– Häll i en liten mängd spolarvätska till alla vattenlås (diskho, handfat & duschbrunn).
– Ta ur säkringen till vattenpumpen eller slå av pumpbrytaren om det finns en sådan.
– Håll kylskåpsdörren öppen med t.ex. en tidning.
Kondens/Fukt
Ha antingen ”bovärme” (ca 20 grader) eller ingen värme alls. Skippa den så kallad ”fis-värme” (ca 5-10 grader) då kondens blir som högst. Ta gärna ur dynor/textilier då dessa drar åt sig extra mycket kondens. Fukt är husbilarnas värsta fiende. Det är aldrig roligt och ibland direkt hälsovådligt med fukt eller mögel som lätt bildas om luftfuktigheten blir för hög. Ställ in 1 eller flera torrbollar som drar till sig fukten. Se även till att alla ventilationshål är öppna.

Service av husbilen
Gör servicen på hösten. På våren kan det vara väldigt långa väntetider! Dessutom mår motorn & växellådan i husbilen bättre om man byter oljor på hösten i de fall bilen inte skall användas under hela vintersäsongen. Gammal olja innehåller fukt och det är kondensen som är skadlig för motor och växellåda.

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.