Trafikregler i Italien – Köra i Italien

Trafikföreskrifter i Italien

Husbil Semester Italien

Teoretiskt sett så är det enkelt att köra husbil i Italien: vägnätet är bra, du kan oftast välja mellan olika typer av vägar (avgiftsbelagda snabba motorvägar, eller vackra men långsammare landsvägar), och det är välskyltat så det är svårt att köra fel.

Intensiteten på vägarna är dock på en helt annan nivå än i Sverige. Undvik om möjligt rusningstider i närheten av storstäder.italien

Vi rekommenderar att du även tar med:
Grönt kort – internationellt trafikförsäkringsbevis. Det är inte obligatoriskt, men underlättar om något händer. Kortet får du från ditt försäkringsbolag, där du tecknat din bilförsäkring. Om du inte har något grönt kort kan du ta med ditt försäkringsbevis istället. Obs! Orginal, kopior accepteras inte.

Nödvändiga dokument
Som besökande i Italien är det nödvändigt att du tar med registreringsbevis samt har S-märke på bilen. Är du inte ägare till husbilen måste du har skriftlig fullmakt och tillåtelse från ägaren att köra bilen. Utöver svenskt körkort (gäller inom EU) och pass ska du också ha med varningstriangel, varningsväst/reflexväst och miljödekal”ECO Pass”(kostar ca 2-10 euro/dag och kan köpas i kiosker i Italien, gäller för att få köra in i vissa städer).

Unika trafikregler i Italien
Använd inte tutan i ett bebyggt område, såvida du inte befinner dig i fara.
I Italien får man inte köra i vissa historiska områden. Håll utkik efter ”Zona trafico limitato”.
Mobiltelefoner får endast användas med headset eller handsfree.

Hastighetsbegränsningar
Tätorter: 50 km/h
Landsbygden: 90 km/h
Motortrafikled: 110 km/h
Motorväg: 130 km/h

Såvida inte vägskyltar indikerar en annan hastighet. Var noga med att titta på vägskyltarna som meddelar när hastigheterna ändras.italy motorway

Lagar för barnsäkerhet och säkerhetsbälten
Enligt lagen måste alla som färdas i fordonet använda säkerhetsbälten:
Barn under 3 år eller kortare än 150 cm måste alltid färdas i lämplig bilbarnstol, i förhållande till deras vikt och längd.

Bensin
Bensinstationer är öppna ca kl 7.30-12.30 och kl 15-19. På motorvägarna är bensinstationerna öppna dygnet runt.

Vägavgifter
De flesta motorvägar är avgiftsbelagda, liksom vissa tunnlar. Vid påfart på motorvägen tar du en biljett i en biljettautomat, som du måste spara för att visa upp vid avfarten då du betalar för körd sträcka. Vissa vägar har ingen bom vid påfart, där betaler du en fast avgift vid nästa spärr. Ibland är den manuella betjäningen ersatt av betalautomater.

Via-card är ett magnetkort som du kan använda vid betalning av motorvägsavgifterna. Kortet köper du vid motorvägspåfarterna, på bensinmackar etc. Kortet finns i olika valörer: 25, 50 och 75 euro. Du kan också betala med Visa, American Express, Diners, Master Card eller kontant (inte gärna stora valörer).

Det finns fem avgiftsklasser på motorvägarna. Du kan läsa mer om dessa samt kalkylera dina kostnader för motorvägsavgifterna på Società Autostrade SpA`s hemsida

Övrigt
Halvljus ska vara påslaget.
Förbud att tala i mobil under körning.
Blå markering i gatan betyder generellt parkering tillåten. Det betyder däremot inte att det är gratis parkering – sök p-automat!
Håll gärna bildörrar låsta för att ha koll på bagage även under körning.

Annons:

Räddningstjänsten

Ring polis – Polis: 113

Ring ambulans –  Ambulans: 118

Ring brandkåren – Brandkåren: 115

italiantouristoffice.se

Flyg till Italien och hyr en husbil. Stort utbud av husbilar. Välj bland Europas största urval av husbilar för uthyrning i Itatlien. Det finns många olika storlekar på husbilar som rymmer 2 till 8 personer beroende på hur många du kommer att resa med.
Hyr Husbilar i Italien här!

 

Trafikregler i  Italien – Köra i Italien 3

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.