Viktigt att kontrollera fukten

Husbilar kan få allvarliga fuktproblem

Håll koll på fukten i din husbil – Fukttesta Husvagn och Husbil

Husbil Tips och Råd

Både husbilar och husvagnar kan få allvarliga fuktproblem, med mögel som resultat. Regelbundna kontroller är värda vartenda öre, en reparation utanför fuktgarantin kan bli riktigt kostsam. På lång sikt kan du spara både tid och pengar på att fukttesta din husvagn/husbil regelbundet.

kontrollera fukten

I runda tal kostar en täthetskontroll cirka 700 kronor. Priset varierar självklart från serviceställe till serviceställe, men i det stora hela handlar det om småpotatis.

Varifrån kommer fukten?

En husvagn eller husbil utsätts för fukt från många olika håll.

Läckage

Fukten kan komma utifrån. När det regnar eller är dagg ute, kan vatten leta sig in i otätheter i husvagnen.

Temperatursvängningar

Även fuktig luft som kommer in i husvagnen kan ställa till det. Om det är mycket varmt under dagen och luften sedan kyls ned under natten, kan den inte hålla lika mycket fukt. Det är därför det bildas dagg, även om det inte syns ett moln på himlen. På samma sätt kan fukten/daggen hamna inne i din husvagn eller husbil.

Från människorna i husvagnen

Sen kommer en stor mängd fukt från de som använder husvagnen. Vid användning av vatten i husbilen och matlagning kommer mer fukt ut i luften. Dessutom andas en människa ut ca 1 liter fukt varje dygn. Ytterligare fukt tillkommer genom att människor svettas.

Vinterförvaring

Under vinterförvaring kan också fuktproblem uppstå. Framför allt genom skiftande temperaturer, precis som i fritidsbostäder och sommarstugor.

Vad ska jag göra?

Om du är uppmärksam på risken, finns mycket du kan göra, för att säkerställa att husvagnen har ett tryggt klimat för hela familjen.

Mäta fukt

kontrollera fukten 1

Viktigt att kontrollera fukten

Genom att mäta fuktnivåerna får du koll på läget och får veta om vidare åtgärder behövs. Köper du en begagnad husvagn eller husbil ska du se till att en täthetskontroll utförs.

Ventilera

Tillräcklig ventilation hjälper till att få bort fukten. Se därför till att utnyttja de ventilationslösningar som finns i din husvagn eller husbil.

Använd mindre vatten inne

Försök minska användningen av vatten i husvagnen eller husbilen. Du kanske kan diska utomhus eller grilla istället för att laga mat inne? Se också till att vädra ordentligt, när du använder mycket vatten inne, exempelvis i samband med dusch och matlagning.

Skaffa en klimatanläggning

Du kan också överväga att skaffa en klimatanläggning till din husvagn eller husbil. En klimatanläggning ger luftkonditionering och många varianter ger även uppvärmning. Samtidigt avfuktar klimatanläggningen luften i husvagnen och kan på så vis rädda din husvagn från allvarliga fuktproblem.

5 budord

1. Var inte dumsnål. På lång sikt sparar man både tid och pengar på att utföra ett fukttest.
2. Har man garanti måste täthetskontroll utföras varje år för att garantin ska gälla.
3. Köp inte ett fordon om den förra ägaren inte kan visa upp papper på att fukttest har genomförts.

4. Spara testprotokollen. Då är det enkelt att återgå till samma punkt och se om något har förvärrats och måste åtgärdas.

5. Glöm inte att ta med serviceboken. Husvagnen eller husbilen ska helst vara urplockad när fukttest genomförs.

Opus Fukttest 

 

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.