Vad menar vi med ställplats, campa, pakera.

Ställplats, Campa, Parkera, Quick stop, Rastplats

Men vad menar vi med ställplats, campa, pakera egentligen?

Husbil Tips och Råd

Vi har ingen enhetlig definition, vare sig när det gäller utformning eller serviceutbud. En definition är naturligtvis svår att göra och tittar man på de olika förteckningarnas kategorisering av Husbil ställplatser, så delas dom upp i följande undergrupper: ställplats, campa, parkering, quick stop, gästhamn, rastplats.

Ställplats, Campa, Parkering,

Vad är skillnaden mellan att parkera, stå på ställplats och campa? Det är en fråga som tyvärr inte är helt enkelt att svara på. Så här skulle vi vilja att frågan besvarades.

Campa = Campa gör man om man fäller ut vindskydd, sätter upp förtält. Dvs tar mer än en parkeringsplats i yta. Campa gör man på avsedd plats för camping.

Ställplats = Avsedd plats för husbil för mindre eller mer än 24h. Kan vara en vanlig parkeringsplats utan service till en plats där man kan få service som vatten, el, avlopp etc under flera dagar.

Parkera = Parkera gör man när man drar åt handbromsen och ev kör upp hjulen på nivåklossar för att stå från några minuter till att övernatta under max 24h.

Quickstop =Quickstop är precis egentligen vad det låter som. Du parkerar med ditt ekipage på en parkeringsplats under natten på campingen eller i direkt anslutning till den och får mot en mindre avgift nyttja campingens bekvämligheter såsom dusch, kök, möjlighet att fylla och tömma vatten etc. Brukar gälla mellan typ 22:00 – 09:00 men det kan nog variera en del beroende på olika campingar.

Annons:

Rastplats = En rastplats är en plats som är av större vägar, såsom vägar och motorvägar, där bilisterna kan dra nytta av de tjänster som tillhandahålls. Det är ett säkrare alternativ sedan dra över till den sida av vägen när en paus från körningen behövs. När man kör, speciellt långa sträckor, gå på rastplatsen kan vara ganska fördelaktigt. A rastplatsen, också känd som en rastplats, kan erbjuda matställen, toaletter och en bensinstation.

Vart man får campa någonstans styrs av varje Kommun. Det brukar vara på campingplatser som företag eller kommunen själva driver som camping tillåts. Idag börjar fler och fler kommuner komma på att starta ställplatser för att ta emot turister. Flera kommuner är verkliga föredömen i sitt turistarbete.

Vad parkering är styrs av transportstyrelsen. I regelverket om parkering står det inget om att övernattning är förbjuden. Jag tycker det är självklar att man skall kunna övernatta på alla 24h parkeringar i Sverige och på alla rastplatser. Tyvärr så styr många kommuner med att använda en rad olika tilläggsskyltar för att förhindra husbilar eller rent av förbudsskyltar mot husbil.

Visst behöver man reglera vissa saker i regler av miljöskäl, ordningsregler etc. Men inte pga marknadsskäl. Varje företag måste anpassa sig efter kundens behov annars kommer företaget att förlora kunder, ekonomi etc. Alternativt så kommer andra företag, föreningar etc att ta över marknadsdelar. Att kommunen går in och styr vart man får parkera med sin husbil pga att företag inte kan möta en förändrad marknad är inte okej. Dessa kommuner tappar inkomster då mindre antal turister besöker dem. Som kund vill jag välja vad jag vill köpa eller för tjänster jag vill använda. Sverige är en marknadsekonomi. När man läser om att kommuner sätter upp förbudsskyltar för husbilar för att företagen inte kan anpassa sina tjänster är inte okej. Som företagare måste man ha kunden i centrum. Då kommer kunden tillbaks.

Det finns en rad ställplatser i Sverige som drivs av båt/hamnföreningar som är goda exempel för bra företagande. De erbjuder tjänster som fritidskunder vill ha. Dessa ställplatser är välbesökta. Stannar vi på en ställplats så är det på en av dessa. Visst besöker vi campingar på vår och sommarsäsong så barnen kan få leka av sig när vi är ute och kör.

husbilochfamiljeliv.wordpress.com

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.