Bästa upplevelserna i Sverige

Husbil Semester Sverige: Bästa upplevelserna

10 saker du inte vill missa i Sverige

Kungsleden, Astrid Lindgrens Värld, Göta Kanal Rederi, Skansen, Åre/Skistar, Stockholm Adventure och Säfsen Resort levererar de bästa upplevelserna i Sverige. Det anser i allafall franska, tyska, spanska, engelska, holländska, italienska, ryska och amerikanska researrangörer. Det är inte alltid nödvändigt att resa jorden runt för att uppleva något unikt. Sverige är ett fantastiskt land med en natur som utländska turister vallfärdar hit för. Här är tio saker du inte får missa här hemma.
Husbil Semester Sverige 4

1. Cykla på Gotland
Det vackra och platta landskapet gör Gotland till en perfekt ö för cykling. På 1970-talet åkte tusentals ungdomar hit för att återuppleva Ulf Lundells äventyr i romanen ”Jack”. Njut av ängar, raukar och skogar. Cykla längs kusten och gör många pauser för att ta ett dopp i Östersjön eller äta lokal gotländsk mat.
Så funkar det: Ta flyget eller färjan till Visby. Ta med egen cykel eller hyr på plats. Cykelleden runt hela ön är 50 mil.

2. Se Vasaskeppet
Det 69 meter långa Vasaskeppet är nog det största föremålet på något av våra museer. Skeppet gjorde fiasko när det sjönk på sin jungfrutur 1628 men är nu en fantastisk sevärdhet eftersom det bevarades som nytt på havsbottnen. Så funkar det: Vasamuseet ligger på Djurgården i Stockholm.

3. Ät färska räkor i solnedgången

Den perfekta svenska picknicken kan du uppleva på Kosteröarna i Bohuslän. Solnedgången kan inte bli vackrare än från klipporna här på Sveriges västligaste plats. På ön finns flera butiker som säljer lokala räkor från Kosterfjorden. Så funkar det: Ta passagerarfärja från Strömstad, biltrafik är förbjuden på öarna.

Annons:

4. Vandra i Sareks vildmark
Nationalparken Sarek saknar vandringsleder och övernattningsstugor och är en utmaning för dig som gillar vildmark. Naturen i Sarek domineras av de många bergstopparna, mer än 200 fjäll är mer än 1 800 meter höga. Vackraste platsen att börja vandringen är Aktse – porten till Sarek. Så funkar det: Ta bussen från Jokkmokk till Kvikkjokk. Följ Kungsleden norrut.

5. Se hällristningarna i Tanum
De många hällristningarna i Tanum är skyddade som världsarv. Här kan du se några av våra äldsta bilder av skepp, människor och strider. Så funkar det: Kör E6 till Tanumshede. Följ skyltar.

6. Åk båt på Göta kanal
Förr var vattenleden Göta kanal det smidigaste sättet att resa de 19 milen från Östersjön till Vänern och användes av den som hade bråttom. I dag reser man här för att i lugn och ro njuta av landskapet och göra avstickare till sevärdheter på vägen. Så funkar det: Med egen båt tar resan ca en vecka. Med passagerarbåt väljer du själv om du vill åka några timmar eller flera dagar.

7. Upplev norrskenet i Jokkmokk
Turister reser över halva jordklotet för att se ljusfenomenet, vars latinska namn betyder morgonrodnad eller nordligt gryningsljus. Bäcksvarta dygn som framför allt runt midnatt, lyses upp av slingrande gröngula band och gnistrande vit snö som reflekterar ljuset. Så funkar det: Det går flyg till Luleå, därifrån tar du dig vidare med buss eller bil. På sommaren går inlandsbanan till Jokkmokk.

8. Campa på Öland
På somrarna finns inget svenskare än att bo i husvagn på Öland. De långa stränderna är perfekta för bad och nästan alla kvällar är som gjorda för grillning. Så funkar det: De flesta bor i sin egen husvagn, husbil eller tält. Men du kan också hyra en husvagn som redan står på sin plats direkt vid stranden.

9. Åk skidor i midnattsolen
I världens nordligaste skidort, Riksgränsen, kan du göra något helt unikt: Åka skidor i midnattssolen. I maj och under midsommarhelgen har liftsystemet extra öppet för dig som vill susa nerför en skidbacken vid midnatt – i fullt solsken. Så funkar det: Flyg till Kiruna, transfer med buss 1,5 timme.

10. Fiska röding i Siljan
Dalarna har en speciell plats i den svenska folksjälen. Röding är en av de godaste sötvattenfiskarna. Förbered dig på en naturupplevelse som heter duga. Så funkar det: Res med bil eller tåg till Mora och ta dig vidare därifrån till fiskevattnen. Fiskekort säljs av Siljan Turism.

reseguiden.se

Upplevelser kopplade till kultur, natur och vildmarksäventyr efterfrågas allt mer och är hett eftertraktade av våra utländska besökare. Utmärkande är även att Stockholm lyfts fram som mycket mer än bara en stad med sin skärgård, urskog och vattensporter, säger Jan Lundin, vd på Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS) i ett pressmeddelande.

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.