Husbilsförsäkring? – Helförsäkra husbilen?

Halv- eller Helförsäkra husbilen

Husbil semester Tips och Råd: Husbilsförsäkring

En tryggare semester med vår husbilsförsäkring
När du använder din husbil är du ofta ute på semester och vill känna dig extra trygg att du har ett bra skydd om något händer. Du behöver en husbilsförsäkring för att skydda dig själv, din husbil och dina medtrafikanter. Alla husbilar ska enligt svenskt lag ha en trafikförsäkring som är grunden i vår husbilsförsäkring. Utöver det kan du välja att halv- eller helförsäkra husbilen.
kontrakt-9161

När vi reser utomlands är det inte lika lätt och självklart att få omedelbar hjälp, särskilt om vi befinner oss utanför EU. Det är därför viktigt att man har koll på sitt försäkringsskydd innan man reser iväg.

Vilken försäkring som passar dig beror bland annat på åldern och värdet på din husbil. Har du en ny husbil rekommenderar vi att du skaffar en halvförsäkring om din husbil har så kallad vagnskadegaranti. När vagnskadegarantin går ut bör du ha en helförsäkring för att få det bästa skyddet.

Tänk på att försäkra din husbil från och med samma dag som när du köper den – den gamla ägarens försäkring gäller inte.  

Avställningsförsäkring
Ställer du av husbilen hos Transportstyrelsen under en längre period, kan du ha en avställningsförsäkring – garageförsäkring – för perioden som den är avställd. Det blir billigare så. Du behöver inte heller betala fordonsskatt under tiden som husbilen är avställd.​
Avställningsförsäkringen gäller för stöld, brand, vagnskada och rättsskydd, så länge husbilen förvaras i Sverige. ​Har du halv- eller helförsäkring för husbilen, ändras din försäkring automatiskt till en avställningsförsäkring när du ställer av den hos Transportstyrelsen​. När du sedan ställer på husbilen igen, ändras din försäkring tillbaka till samma omfattning som tidigare

Hemförsäkringen gäller vid resa
I de flesta hemförsäkringar finns det ett skydd för stöld, olycksfall och sjukdom vid resa, men det är viktigt att du kollar försäkringsbeloppen, det vill säga taket på försäkringen. Ett ambulansflyg från Sydostasien kan kosta en miljon kronor, och det är svårt att lägga upp om du behöver komma till Sverige för vård.

Betala resan med bankkort
Om du har betalt resan med ett bankkort finns det ofta en försäkring inbyggt i bankkortet, även här varierar villkoren. Några bankkort ger till exempel pengarna tillbaka om du blir sjuk och inte kan resa iväg, medan andra kort inte har den tjänsten. I det sammanhanget bör det påpekas att om du ska göra en långresa och bokar anslutningsflyg i Sverige bör du boka hela resan som en resa. Om du missar långflygningen på grund av förseningar är det svårt att få ersättning om det är två olika bokningar.

Köpa reseförsäkring – Vad ersätter försäkringen?

Trafikförsäkringen ersätter

 • Vid personskador  – personskadeskydd
 • Vid skador på andras egendom – egendomsskydd

Halvförsäkringen ersätter utöver trafikförsäkringen också

 • Vid brand, åsknedslag eller explosion – brandskydd
 • Vid stenskott – glasskydd
 • Vid stöld och inbrott – stöldskydd
 • Vid bärgning och bogsering – räddningsskydd
 • Om du hamnar i tvist och behöver anlita advokat – rättskydd
 • Om du krävs på skadestånd – ansvarsskydd
 • När semestern förstörs – semesterskydd
 • Skador på motor, startmotor, generator med mera – maskinskydd
 • Om du efter en trafikolycka behöver träffa en psykolog – krisskydd

Helförsäkringen ersätter utöver halvförsäkringen också

 • Skador på din egen husbil vid en trafikolycka, även om felet är ditt – vagnskadeskydd.

lansforsakringar.se

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.