Trafikregler i Norge – Köra i Norge

Trafikregler: Husbil Semester Norge

Trafikregler Norge

De norska vägarna är smala och går genom ett kuperat landskap som ibland gör dem oöverskådliga.

På grund av dessa förhållanden är hastighetsgränsen låg, med en max hastighet på 100 km/t på motorväg, 60-80 km/t på landsvägar utanför storstäder och 30-50 km/t i storstäder och samhällen. Vid tät dimma, mycket regn, snö eller is måste man anpassa hastigheten efter rådande väderförhållanden.

Trafikregler Liksom i Sverige så måste du använda halvljus även under dagen. Man kör på höger sida och spårvagnar har förkörsrätt och skall köras om på höger sida. Trafikreglerna i Norge är ungefär desamma som i Sverige. Trafikregler norge photoboks

Att bila i Norge är en härlig upplevelse. I natursköna grannland finns mycket att se. Hyr en husbil i Norge och kör på de över 91 000 kilometer vägbana som finns. På detta vis upptäcker du mer än bara Oslo under din resa. Besök charmiga hamnstäder, fjälltrakter och kustlandskap. Läs mer om trafikregler och hastighetsbegränsningar i Norge i guiden nedanför.

De norska vägarna är smala och går genom ett kuperat landskap som ibland gör dem oöverskådliga. På grund av dessa förhållanden är hastighetsgränsen låg, med en max hastighet på 100 km/t på motorväg, 60-80 km/t på landsvägar utanför storstäder och 30-50 km/t i storstäder och samhällen. Vid tät dimma, mycket regn, snö eller is måste man anpassa hastigheten efter rådande väderförhållanden.

Hastighetsbegränsningar

  • Tätorter: 50 km/h
  • Landsbygden: 90 km/h
  • Motorväg: 110 km/h

Såvida inte vägskyltar indikerar en annan hastighet. Var noga med att titta på vägskyltarna som meddelar när hastigheterna ändras. Polispatruller kontroller trafiken regelbundet och det finns många automatiska kontroller (hastighetskameror). Fortkörningsböterna i Norge är höga och betalas som regel direkt på plats. Man måste använda bilbälte och billjus under hela dygnet. Det är förbjudet att prata i mobiltelefon medan man kör såtillvida man inte använder handsfree.

Unika trafikregler i Norge

 • Halvljus måste användas vid dålig sikt på dagtid
 • Vinterdäck är obligatoriskt mellan november och april
 • Lämna alltid företräde för trafik från höger, huvudleden indikeras med en gul diamant
 • Spårvagnar har alltid företräde
 • I Oslo får elfordon använda bussfiler
 • Halvljus måste alltid användas .

Lagar för barnsäkerhet och säkerhetsbälten Enligt lagen måste alla som färdas i fordonet använda säkerhetsbälten:

 • Barn måste alltid färdas i lämplig bilbarnstol, i förhållande till deras vikt och längd.
 • Barn under 4 år skall alltid färdas i en bakåtvänd bilbarnstol.

Vägtullar och avgifter I Norge kallas vägtullar för Bompeng. Ett bra tips är att registrera sitt kreditkort online innan man åker. På så sätt debiteras du automatiskt då du passerar ett AutoPass. I Oslo tillämpas trängselavgift.

Speciell utrustning vid körning Skall du köra bil i Norge vintertid (1: e november till mitten av april), ska bilen vara utrustade med vinter- eller dubbdäck. På högfjället kan det i snörika perioder behövas snökedjor (dessa kan köpas på bensinstationer). Det är också bra att förvara en spade och varma vinterkläder samt mössa, handskar och halsduk lättillgängligt i husbilen.

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.