Trafikregler: Husbil semester Danmark

Trafikregler och vägval i Danmark

Trafikregler Danmark

Husbil semester Danmark

Trafikreglerna i Danmark är mer eller mindre de samma som i Sverige. Dock är hastighetsgränserna inte helt desamma.

Motorvägar i Danmark: Danmark har ett väl utbyggt motorvägsnät som sammanbinder de större städerna och de flesta delarna av landet. Motorvägarna är av varierande standard. Några av dem är i sämre skick och saknar vägren, medan andra sträckor är av god kvalitet och har asfalterad vägren. Den högsta tillåtna hastigheten på motorväg i Danmark är 130 km/h. Denna hastighetsbegränsning råder oftast på motorvägar utanför större städer som har vägren. Övriga motorvägssträckor har 110 km/h som högsta tillåtna hastighet, undantaget sträckor som är hårt trafikerade eller går genom tätbebyggda områden.

E20 genom Danmark är motorväg från Öresundsbron via Köpenhamn till Esbjerg. Den är Danmarks kanske allra viktigaste motorväg, då den binder ihop landets västra och östra del. Efter att ha tagit mark på Amager och fortsatt via Kalvebodbroerne till Själland binder den ihop Köpenhamn med västra Själland och fortsätter över Stora Bältbron.

Trafikregler semester Danmark

På motorvägar får bilar och motorcyklar med släp, till exempel husvagn, samt bussar och lastbilar köra max 80 km i timmen. När det gäller motortrafikled och landsväg är högsta tillåtna hastighet för bilar och motorcyklar med släp samt lastbilar 70 km i timmen, medan bussar högst får köra i 80 km i timmen.

Den danska trafikpolisen är hårda mot trafikanter som kör för fort, även ett fåtal kilometer över hastighetsgränsen. Du straffas med böter och om du är utländsk bilist så kräver polisen in böterna på plats. De underrättar dessutom polisen i ditt bostadsland om du mister rätten att köra bil i Danmark.

Utmed de danska motorvägarna finns det rastplatser med fem mils intervall. På dessa rastställen hittar man väg- och trafikinformation, kiosk eller kafeteria, telefon och toalett.

Annons:

Vackra vägar

Bruna prästkrageskyltar visar in på vägavsnitt som ingår i Marguerit-ruten. Sammanlagt 3 500 km natursköna vägar för den som vill upptäcka det danska landskapet. Andra Kör selv-ture hittar du på www.fdm.dk under rubriken Ferie > Rundture i Danmark.

Landsvägar i Danmark

På de danska landsvägarna kan man färdas relativt snabbt eftersom landskapet är flackt och vägarna ofta är väldigt raka med god sikt. Den generella hastighetsbegränsningen på danska landsvägar är 80 km/h om inget annat skyltas. Bil med husvagn får maximalt köra i 70 km/h och bussar max 80 km/h. Den danska trafikpolisen ser allvarligt på fortkörning och böter ska betalas på plats. Böterna för fortkörning ligger på 500-3.000 danska kronor beroende på hur mycket för snabbt man kör. images3O3017PE

Trafikregler och Snabbfakta Danmark 

 • Bilister måste alltid ge företräde till cyklister
 • I städer får man endast använda tuta vid nödsituationer
 • Ge företräde till trafik från höger
 • Man får endast prata i mobil om man har handsfree
 • Bilar och motorcyklar måste använda halvljus under dagen
 • De danska motorvägarna är avgiftsfria. Men de två största broarna, Öresundsbron och Storebält-bron, tar ut vägtullar
 • Gräns för rattonykterhet: 0,5 promille. Mycket höga böter för den som överskrider gränsen.
 • Vägavgifter: Nej, men broavgift över Stora Bält.
 • Högsta hastighet på motorväg: 130 km/h
 • Dubbdäck är bara tillåtet i perioden 1 november till 15 april. Däcken på person- och varubilar ska alltid ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter överallt.
 • Det är obligatoriskt att ha lyktorna på även dagtid. Det är också obligatoriskt att ha en varningstriangel i bilen.

Lagar för barnsäkerhet och säkerhetsbälten
Enligt lagen måste alla som färdas i fordonet använda säkerhetsbälten:

 • Barn under 3 år måste alltid sitta i bilbarnstol
 • Barn kortare än 135 cm måste alltid sitta i bilbarnstol

Turistinformation Se www.visitdenmark.se eller ring danska turistbyrån Visit Denmark i Stockholm, tel 08-440 54 00.

Camping och husbil: Se Turistinformation. Eller se exempelvis www.dcu.dk , www.campingdanmark.dk , www.dk-camp.dk, www.f-camping.dk, www.publiccamp.dk,   www.danskecampingpladser.dk och www.fdm.dk

 

Räddningstjänsten

Ring polis Lokal polis: 114 Ring ambulans Polis: 112 Ring brandkåren Ambulans:: 112 AltText Brandkåren: 112

Rekommenderade färdvägar i Danmark
För svenskar på genomresa är motorvägen E47/E55 mellan Helsingör och Rödbyhavn den mest trafikerade. Det går även bra att ta den längre vägen på E20 som går från Köge söder om Köpenhamn vidare över Fyn mot Jylland. På Jylland fortsätter man sedan på E45 söderut mot Padborg på gränsen till Tyskland.

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.