Så mycket kostar bensin och diesel i Europa

Bensinpriser i Europa & Dieselpriser i Europa

Drivmedel i andra länder

Bensin och Diesel i Europa App

Här visas de genomsnittliga bensinpriserna för olika länder i Europa. Prisuppgifterna kan självklart variera och mellan olika delar av det aktuella landet. Bensinpriserna och dieselpriserna är generellt sett högre utmed motorvägar och andra större vägar.

Det kan vara läge att fylla tanken innan du lämnar Sverige. En sammanställning visar att bensinen i Sverige är elfte dyrast i Europa och dieseln sjätte dyrast.

Priserna kan även avvika beroende på aktuell växelkurs. De ger dock en bra uppfattning om skillnaderna mellan länderna.

Även om dessa prisuppgifter är dagsaktuella ger de en bild av hur variationerna mellan länderna ser ut. Ett land som har billigare bensin eller diesel vid uppdateringstillfället har med stor sannolikhet billig bensin i förhållande till de andra även om priset gått upp en aning.

Här visas de genomsnittliga bensinpriserna. Bensinpriser i Europa & Dieselpriser i Europa

vad kostar bensinen i europa

Aktuella bränslepriser, bensinpriser, dieselpriser, gasolpriserna i Europa

Det bästa tipset för att hålla nere kostnaderna och samtidigt spara på miljön är att köra energisnålt. De som gör det kan spara upp till 15 procent av bensinförbrukningen.

Drivmedel i andra länder

Det kan vara svårt att veta vilken pump man ska välja vid utländska bensinstationer. Benämningarna på drivmedel varierar från ett land till ett land och mellan de olika bensinbolagen. Fråga om du är osäker. Om du hyr du bil är det bra att fråga uthyraren vad drivmedlet heter på landets språk. Be uthyraren att skriva ned namnet på en lapp om du vill vara säker på att det blir rätt.vad kostar bensinen i europa 3

Bensin och diesel säljs både i en standardvariant och under andra namn som Power, Ultima, Extra eller liknande. De dyrare sorterna kan minska slitage på motor och göra att bränsleförbrukningen minskar. Däremot går man nog jämnt upp med tanke på det högre literpriset.

Bensin

Benzin står i vissa länder för 91- eller 92-oktanig bensin. 95-oktanig bensin kallas då Super och 98-oktanig bensin heter Super Plus.

Fuel for less – Fuel prices in Europe – Android Apps on Google Play

Fuel for Less – Petrol Prices app – itunes

Fuel for less

Fuel for less

I andra länder kallas 95-oktanig bensin för Regular. Benämningen Super står då för 98 oktan.

E10 är en blandning av 95-oktanig bensin (90%) och etanol (10%). Kör du en bil som är 10-15 år gammal bör du välja 95 eller 98 oktan för säkerhets skull. Men skulle du tanka fel är det dock ingen katastrof. De flesta bilar klarar en tank E10 några enstaka gånger utan problem.

Diesel

I svenska bilar fungerar europeisk standarddiesel utan problem och den är något kraftfullare jämfört med svensk diesel, men miljömässigt likvärdig. Den renaste varianten diesel är den som benämns som Citydiesel.

I Italien och Frankrike heter diesel gazole eller gasoil, i Spanien gasóleo. Det som heter Biodiesel 100 är ren rapsolja, så se upp så du inte tankar fel!

Etanol E85

E85 hittar man framförallt i Tyskland och Frankrike. I resten av Europa är bioethanol mindre vanligt eller helt okänt.

Fordonsgas

Utomlands är gasdrivna bilar vanligare än i Sverige. CNG betyder naturgas och CBG är biogas. För uppgifter om tankställen se www.fordonsgas.se eller www.gas-tankstellen.de

Motorgas

I Storbritannien, Holland, Italien och Polen kör många på gasol, LPG = Liquified Petroleum Gas eller Autogas/Flüssiggas. I Sverige finns bara ett fåtal tnkställen för LPG. LPG-drivna bilar går inte att köra på fordonsgas CNG/CBG, eller omvänt.Fuel-for-Less 1

 

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.