Stort intresse för meetingsresor till norrskenet

Stort intresse för meetingsresor till norrskenet

Intresset för norrskensresor till Nordnorge har skjutit i höjden de senaste åren. I vinter väntas det att bli de bästa förutsättningarna för norrsken på ett decennium – och därmed också ett rekordstort antal besökare.

Stort intresse för meetingsresor till norrskenet

Stort intresse för meetingsresor till norrskenet

Att få uppleva det magiska norrskenet, eller ”aurora borealis” som det också kallas, har blivit allt mer populärt. Intresset för resor till Nordnorge för att se denna spektakulära ljusshow har skjutit i höjden de senaste åren. Antalet besökare väntas öka ytterligare i år, eftersom vintern förväntas ge en av de bästa norrskenssäsongerna på ett decennium. Detta beror på naturfenomenet solmaximum, som sker ungefär vart 11:e år.

Naturfenomenet har redan haft två bra vintrar med mycket aktivitet och enligt alla prognoser kommer även denna vinter att bjuda på bra möjligheter att få se norrskenet. – Att se norrsken i Norge är på många resenärers bucket-lista. Vi hoppas att kunna uppfylla människors drömmar den kommande säsongen, säger Per-Arne Tuftin, turismdirektör på Innovasjon Norge.

Uppsving i efterfrågan

Aurora-bältet, det vill säga norrskens-zonen, träffar Nordnorge i Lofoten och följer kusten hela vägen upp till Nordkap, Europas nordligaste punkt. Nordnorge är den bästa platsen i världen för att se naturfenomenet av flera skäl. Stora delar av aurora-zonen är otillgängliga för resenärer och vintertemperaturer i flertalet inlandsområden är mycket låga. Men tack vare Golfströmmen har kustområdena i Norge ett mildare klimat än andra platser på samma breddgrader. Dessa områden är också mycket lättare att nå via flygförbindelser från hela världen.

Nordnorge ser ett stort uppsving i efterfrågan på norrskensresor. Under de senaste fem åren har det skett en ökning på 130 procent vad gäller övernattningar i de tre nordligaste länen i Norge. Det innebär en värdetillväxt på cirka 143 miljoner norska kronor.

Staden Tromsö, som ligger i centrum av norrsken-zonen, rapporterade en ökning på 11,6 procent i övernattningar från vintersäsongen 2012-2013 till 2013-2014. Siffror visar att företag gärna väljer att resa norrut för konferenser. Tromsö hade en nio-procentig ökning i kurs- och konferens-resor från 2012 till 2013.

Ökad kapacitet

För att möta de ökande kraven för boende pågår en betydande kapacitetsökning i Tromsö. Från den 28 April 2013 till 2017 kommer kapaciteten ha ökat med 76 procent, med många nya hotell som öppnar. Flera av stadens hotell riktar sig gentemot näringslivet och erbjuder utmärkta faciliteter.

Med ett pittoreskt läge vid havet, erbjuder Clarion Collection Hotel Aurora vacker utsikt över den natursköna hamnen i Tromsö. Det är en idealisk plats för små och medelstora möten med en maximal kapacitet på 120 personer i varje rum och en konferenslokal.

Clarions nya konferens- och affärshotell i centrala Tromsö, The Edge, har 11 mötesrum med kapacitet för 1000 personer och flexibla konferensfaciliteter på översta våningen med fantastisk utsikt.

En annan nykomling på scenen, som öppnar den 15 oktober 2014, är Comfort Hotel Xpress Tromsø. Ett egen app och incheckning via iPad är några av nyheterna som hotellet ger till staden. Appen kommer att fungera som en guide för gäster och ger en lokal touch till en stadstur.

Ungefär 55 kilometer utanför Tromsö, på den natursköna ön Sommarøy, intill småbåtshamnen, finns Sommarøy Arctic Hotel – en resort byggd i traditionell nordnorsk stil. Hotellet erbjuder konferenspaket som inkluderar arktisk lunchtallrik eller buffé, och 3-rätters middag som även kan uppgraderas till en bankettmeny.

Möten under norrskenet

De goda möjligheterna att få uppleva norrskenet i Nordnorge lockar människor från hela världen. Det finns många program till buds med gott om arktiska äventyr att ägna sig åt medan norrskenet leker på himlen. Man kan köra hundspann eller skoter och övernatta i en same-kåta, man kan testa isfiske, lära sig fota ljusfenomenet, åka längdskidor eller en guidad busstur. Eller, för mindre grupper, finns det ett särskilt bekvämt sätt att uppleva norrskenet – i en vedeldad badtunna från däcket på en spa-båt.

Information

* Aurora-zonen är ett ringformat band där chanserna att
se norrsken är som högst. Norrsken-zonen sträcker sig över den norra delen av
Skandinavien (Norge, Sverige och Finland), över till Sibirien i norra Ryssland
och sedan över Alaska och till de norra delarna av Kanada, vidare över södra
Grönland och Island. Det är på dessa platser som du har störst chans att se
norrsken.

*Intensiteten och frekvensen av norrskenet styrs av en sol-cykel som varar i 11 år och vid solmaximum är förutsättningarna för att se norrskenet som bäst.

*Tromsö är en stad som är känd för sin lättillgänglighet, sitt milda klimat och dess stora möjligheter till norrsken.

Hyra Husbil i Norge (Oslo, Grimstad, Gardermoen, OSL)

Annons:

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.