Husbilens batteri

Husbilens batteri

För att du ska få en lång livslängd på din husbils batteri så är det vikigt att du ser över det och håller spänningen uppe.

Ett batteris grundkonstruktion har länge varit densamma men dagens batterier har bättre materialval och klarar dessutom flera laddningscykler.

Husbilens batteri

Husbilens batteri

Ett syrabatteri behöver vara stående medan AGM eller gel batterier klarar av att vändas. AGM och Gel batterier är mer stöttåliga, vilket är fördelaktigt på ojämna vägar. Om du inte väljer att köpa ett AGM eller Gel batteri som bodelsbatteri utan istället väljer ett syrabatteri, välj ett fritids/marinbatteri till din husbil. Ett fritidsbatteri klarar att generera ström under längre tid och klarar urladdningar bättre än vad ett startbatteri gör.

Husbilens batteri

Husbilens batteri

Ett batteri lagrar energi. Det skapar inte energi. Ett batteri som inte laddas och fylls på med ny ström regelbundet slutar så småningom att fungera.

Spänningen i fulladdad cell är 2,12 Volt. Det innebär att ett fulladdat batteri som har sex celler har en sammanlagd spänning på 12,72 Volt. Ett batteri med tre celler har en spänning på 6,36 Volt.
Om ett 12-Voltsbatteri är ”halvladdat” har det en laddningsgrad på ungefär 12,4 Volt. Om batteriet har en laddningsgrad på under 12,4 Volt måste det laddas.

När batteriet laddas ur övergår blyet och blyoxiden som tidigare fanns på blyplattorna till blysulfat. Blysulfatet bildar också vatten som späder ut svavelsyran. Att det bildas blysulfat är en helt naturlig del av processen i ett batteri. Vid en uppladdning av batteriet återskapas nämligen blysulfatet till bly, blyoxid och svavelsyra.

Om batteriet får stå urladdat under en för lång tid växer kristallerna av blysulfat så mycket att det kan inträffa en sulfatering. Vid en sulfatering förstörs batteriet helt och hållet eftersom det inte går att återskapa så stora kristaller till bly, blyoxid och svavelsyra. Det är vid en sulfatering som batteriet rostar.

Husbilens batteri

Husbilens batteri

Som husbilsägare kan du stöta på olika typer av batterier. Dels startbatterier och dels AGM batterier samt Gel-batterier. Startbatterier är till för att skapa hög ström under kort tid vilket just behövs vid motorstart. Medan AGM och gel batterier är så kallade bodelsbatterier. Ekonomi och användning avgör vilken typ av batteri du behöver till din husbil.

Ett urladdat batteri fryser vid minus sju Celsius medan ett fulladdat batteri fryser först vid minus 67 Celsius. Så rekommendationen är att ha batteriet fulladdat men du behöver inte ta in det inomhus. Ett batteri självurladdas snabbare vid varmare temperatur. Koppla bort allt som förbrukar ström på husbilen när det inte används och ladda sedan batteriet var 6-8 vecka i ca tre dagar.

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.