Husbil till Preikestolen

Husbil till Preikestolen

Preikestolen (som ibland heter Prekestolen på norska) är en av Norges mest kända sevärdheter. Det uttalas Prej-ke-stolen och, eftersom du ser Preikestolen på alla tecken i Norge är det är vad vi kommer att kalla den i den här artikeln.

Du kan köra din husbil till Preikestolens vandringsled och gå till toppen därifrån. Du är garanterad en upplevelse du aldrig kommer att glömma, eftersom sevärdheter längs vägen och i synnerhet från toppen är något du inte hittar någon annanstans.

Husbil till Preikestolen

Husbil på Tau-färjan

För att ta sig till Preikestolen från Stavanger måste du ta färjan från centrala Stavanger till Tau. Färjetiderna kan variera beroende på när du är ute och reser, så kontrollera färjans schema på (www.norled.no/en/maps-and-schedules/ferry/rogaland/), genom att trycka på ”Stavanger-Tau”. På samma webbsida kan du också se priser genom att trycka på ”Ferry biljettpriser och zoner”. Alla priser är beroende på längden av din husbil (i priset ingår föraren) och ges i norska kronor (NOK). När du kommer till Tau har vägen till Preikestolen gott om tecken, så det är lätt att hitta vägen.

Husbilsparkering och camping vid Preikestolen

Om du kör din husbil till Preikestolen och vill tillbringa natten där måste du parkera på Preikestolen Camping (www.preikestolencamping.com). Det kostar 200 NOK, – per natt för en husbil, och ytterligare NOK 40, – om du behöver elektricitet. Preikestolen camping ligger ca 4 kilometer från Preikestolen Fjellstue, där du hittar vandringsled till Preikestolen. Du kan börja vandringen till Preikestolen från Preikestolen Camping, eftersom de har förlängt bana där, men som lägger ett par kilometer till vandringen. Det finns regelbunden busstrafik från Tau som passerar genom Preikestolen Camping och slutar vid Preikestolen Fjellstue, så att du inte behöver gå de extra kilometerna om du inte vill. Om du inte planerar att tillbringa natten med Preikestolen, då kan du parkera vid Preikestolen Fjellstue för NOK 150, – per dag, men du får inte lämna husbil natten där. Det är definitivt värt att äta lunch eller middag på Preikestolen Fjellstue, eftersom det har utvecklats till en trevlig tillflyktsort. [sam id=”1″ codes=”true”]

När kan du vandra till Preikestolen?

Det är viktigt att komma ihåg att du inte kan vandra till Preikestolen under hela året. Om det finns snö på vägen är det farligt att försöka göra vandringen. De flesta år är leden fri från snö mellan april till oktober. Om du försöker att göra vandringen tidigt eller sent på säsongen, kontakta Preikestolen Fjellstue (www.preikestolenfjellstue.no) att ta reda på om leden är öppen. I mitten av sommaren lockar Stavanger mycket kryssningsfartyg och många passagerare kommer för att se Preikestolen. Det är därför klokt att antingen komma på kvällen innan du planerar att göra vandringen så att du kan komma iväg tidigt på morgonen innan passagerarna från kryssningsfartygen anländer, eller göra det efter 16:00 när de har återvänt till fartygen. Sommardagar i Norge är långa, så det är inga problem att göra vandringen under den sena eftermiddagen.

Förberedelser för att vandra till Preikestolen

Vägen upp till Preikestolen är väl markerad med röda T målade på träd och stenar. Vägen själv har sett många förbättringar under åren och nu senast togs en grupp av Sherpa från Nepal in för att arbeta på det. Resultatet är en väg som är lätt att se, men det kan ändå vara svårt att gå hela, eftersom du passerar genom mycket branta terräng. Vandringen till toppen tar cirka 1,5 timmar och du kan räkna med att ta lite mindre tid för att gå ner. Även om det inte är en mycket lång vandring är det en krävande sådan och det är viktigt att klä sig rätt och förbereda sig för snabbt förändrade förutsättningar. Kom ihåg att alltid bära ordentliga löparskor och ta med en liten väska med varma, vind- och vattentäta kläder. Ta med mycket att dricka och snacks att äta, eftersom det inte finns några försäljare eller bås längs vägen eller på toppen av Preikestolen, så du måste bära med dig allt du behöver för att äta och dricka. Kom ihåg att aldrig lämna något skräp efter dig.

Husbil i Norge

Det finns en 604 meters fallhöjd ner till Lysefjorden från Preikestolen och de flesta människor verkligen känner det i magen när de kryper framåt och tittar ner. Vyn från Preikestolen är hisnande och kommer definitivt stanna med dig för resten av ditt liv. Det är dock inte den enda fantastiska vandring på den norska västkusten, lättillgängligt om du reser med en husbil. Över Lysefjorden kan du göra en mycket mer ansträngande vandring till Kjerag (länk till sidan om Campervan to Kjerag). Preikestolen och Kjerag är lätta att kombinera, om du har ett par dagar och vill uppleva det bästa av vad norska naturen har att erbjuda.

Hyra Husbil Australien

Hyra Husbil Nya Zeeland

Hyra Husbil USA

Hyra Husbil Island

Hyra Husbil Kanada

Hyra Husbil Kroatien

Fakta:

Beräknad Vandring: 2-3 timmar
Avstånd: 4 km
Nivå: Medel till krävande. Vägen är väl utvecklad, men terrängen kan vara brant.
Säsong: från april till oktober

[sam id=”16″ codes=”true”]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.