Största rädslor när vi reser utomlands

Undersökning – Våra största rädslor när vi reser utomlands

Mellan maj och juni månad genomförde Europeiska ERV en internationell studie i samarbete med marknadsundersökningsföretaget YouGov för att ta reda på vad människor runt om Europa fruktar mest när de reser utomlands.

Undersökning - Våra största rädslor när vi reser utomlands

Undersökning – Våra största rädslor när vi reser utomlands

I studien deltog sammanlagt 9343 personer uppdelat på länderna Sverige, Danmark, Tyskland, Spanien, Storbritannien, Italien, Tjeckien och Polen.

Det som oroade absolut flest av de tillfrågade i undersökningen var att de skulle bli sjuka eller skada sig under utlandsresan. Allra oroligast för sjukdom och skador var Tjeckerna, hela 54% procent angav detta alternativ som sin största rädsla. Bland svenskarna var samma siffra enbart 38%. Undantaget var Spanien där stöld låg i topp som den största rädslan under utlandsresan.

Sverige var överlag, tillsammans med Danmark, det land som oroade sig allra minst. Detta var genomgående för samtliga av alternativen, vilka bestod av: Skada sig eller bli sjuk, Stöld, Terrorism, Inställda eller försenade flyg, Egendomsskada (t.ex. bagage) och naturkatastrofer. Samtidigt låg Sverige och Danmark i topp på svarsalternativet ”inget oroar mig när jag reser utomlands”, ett svar som 32% av svenskarna och 34% av danskarna valde.

Sammanträffande eller ej, men statistiskt sett tycks studien peka mot att försäkringar leder till mindre oro. De länder som var mest försäkrade var även de länderna som oroade sig allra minst när de var på utlandssemester. Detta pekar inte minst svaren från svenskarna och danskarna mot. Samtidigt som Sverige och Danmark oroade sig minst i allmänhet (sett utifrån svaren) så tillhörde de dem som var mest försäkrade. T.ex. svarade hela 82% av de tillfrågade i Sverige och Danmark att de var försäkrade för om de skulle bli sjuka eller skada sig under utlandsresan. Italien, Spanien och Polen var bland de länderna som i allmänhet oroade sig mest, samtidigt var de minst försäkrade överlag.

Yngre svenskar, ålderskategorin 18-34 år, oroade sig överlag mer när de var utomlands i jämförelse med dem som låg i den övre ålderskategorin. De yngre var även påtagligt mindre försäkrade. Sett utifrån ålder så var åldersgruppen 55+ bäst försäkrade bland de tillfrågade svenskarna.

Undersökningen genomfördes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Europeiska ERV. Under perioden 28e maj till 10e juni 2014 genomfördes sammanlagt 9343 online-intervjuer med kvinnor och män i åldern 18-74 år i länderna Sverige, Danmark, Storbritannien, Tyskland, Polen, Spanien, Italien och Tjeckien.  

Den fullständiga undersökningen finns bifogad som PDF. YouGov2014-26617 Report Omnibus 8 countries_ERV %282014-06-13%29

Annons:

Hyra husbil utomlands

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.