Rädda liv – kör igenom bommen!

Rädda liv – kör igenom bommen!

En uppmaning som kan rädda liv sätts nu upp vid Trafikverkets alla järnvägsövergångar. Rådet till bilister som blivit stående på övergången mellan fällda bommar är: Kör igenom bommen!

Rädda liv - kör igenom bommen!

På baksidan av kryssmärkerna finns uppgifter dit trafikanter kan ringa vid fel i bommarna. Är det nödläge gäller att ringa 112. Foto: Elin Gårdestig/Trafikverket

Varje år är det 16 personer som dör eller skadas svårt i olyckor vid järnvägsövergångar, enligt Trafikverkets statistik. ”Kör igenom bommen” är en enkel åtgärd för att öka säkerheten vid järnvägsövergångar. Uppmaningen står på bommarnas baksida.

– I en stressad situation kan det vara svårt att fatta rätt beslut. Texten ”Kör igenom bommen” hjälper trafikanten att samla tankarna. Många tror inte att det går att köra igenom bommarna, men de ger vika, säger Olle Mornell, Trafikverket.

Bommar som inte fälls upp, ljud- eller ljussignaler som inte fungerar stör trafiken och är farliga.

Varje järnvägsövergång har därför försetts med uppgifter om telefonnummer dit trafikanter kan ringa om det är fel på bommarna. Uppgifterna finns på baksidan av kryssmärkena. Där finns även ett femsiffrigt id-nummer som är unikt för platsen.

Vi är väldigt tacksamma om trafikanter ringer för att rapportera fel eller brister. Då kan vi snabbare åtgärda tekniska fel. Den som väljer att ringa hemifrån bör komma ihåg det femsiffriga id-numret, eftersom vi då vet exakt vilken plats det gäller, säger Olle Mornell.

Rädda liv - kör igenom bommen!

En uppmaning som kan rädda liv: ”Kör igenom bommen” sätts upp på järnvägsövergångar under 2014. Foto: Elin Gårdestig/Trafikverket

Annons:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.